Siirry pääsisältöön

Jokaiselle lapselle ja nuorelle mielekäs harrastus

Vuoden 2020 viimeisessä valtuuston kokouksessa tein valtuustoaloitteen lasten ja nuorten harrastustoiminnan parantamiseksi niin, että voimme jatkossa taata jokaiselle lapselle ja nuorelle edes yhden mielekkään harrastuksen. Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee panostaa etenkin kun koronakriisi saadaan päätökseen. Jos emme panosta nyt, voivat koronan vaikutukset näkyä tulevaisuudessa voimakkaampina kun voimme nyt edes kuvitella. 

"Valtuusto aloite: Jokaiselle lapselle mielekäs harrastus

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on ­­­tärkeä osa lapsen elämää. Harrastustoiminta kehittää muun muassa oppimistuloksia, sosiaalista kanssakäymistä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Valitettavasti kuitenkaan kaikilla lapsiperheillä ei ole varaa kustantaa lapsien harrastuksia. Ainakaan sellaista harrastusta, mitä lapsi todella haluaisi harrastaa. 

Käynnissä oleva Covid 19-pandemia tulee väistämättä näkymään myös meidän rautjärveläisten arjessa jatkossakin. Suurimpana uhkana työttömyyden ja lomautusten kasvun seurauksena koen lasten harrastustoiminnassa säästämisen sekä kunnan että perheiden osalta. Ohjattu harrastustoiminta ohjaa osaltaan sen, millaiseksi aikuiseksi lapsi kasvaa. Haluammehan tukea tätä kasvua ja osaltamme olla vaikuttamassa siihen? 

Lapsien harrastustoiminnan kehittämisessä on mielestäni tärkeää, että kunta voi tarjota matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi yhdessä lukion, Simpelejärven opiston ja paikallisten yhdistyksien kanssa tai vaihtoehtoisesti luoda ns. harrastussetelin, jolla kunta osallistuu vähävaraisen nuoren harrastuksien kustannuksiin. Ehdotan myös kunnan ottavan käyttöön Harrastuspassin, jolla voimme markkinoida nykyaikaisesti harrastusmahdollisuuksiamme etenkin nuorille. 

Ohjattu harrastus on pelastanut monen nuoren tulevaisuuden, ei anneta sen jäädä rahasta kiinni. Hyvinvointiin panostettu euro maksaa itsensä takaisin usein moninkertaisena. Esitän, että Rautjärven kunta käynnistää vuonna 2021 selvityksen kuinka voimme tarjota kaikille lapsille edes yhden harrastuksen.

Rautjärvellä 14.12.2020

Josefina Nissilä

Kunnanvaltuutettu, SDP"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä jos apu ei tulekaan ajoissa?

Pääsin kirjoittamaan Demarinuorten vierasblogiin pelastajapulasta. Tässä vielä juttu myös tänne miun blogin puolelle, jos et oo jo käynyt Demarinuorten sivuilta lukemassa 😊 Suomea uhkaa pelastajapula, joka voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa apu ei saavu ajoissa paikalle. Pelastustoimessa on tapahtunut viime vuosina radikaaleja muutoksia, muun muassa varallaolojärjestelmän purkaantuessa, jotka ovat kiihdyttäneet alan ongelmia. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä Suomi tarvitsee jopa 2500 uutta pelastajaa, mutta uusia pelastajia valmistuu sisäministeriön mukaan esimerkiksi tänä vuonna arviolta vain noin 129. Mitä sitten pelastajapulalle voidaan tehdä? Ensiarvoisen tärkeää on huolehtia kaikista jo nyt alalla työskentelevistä pelastajista mahdollisimman hyvin. Meillä on paljon alueita, joilla palkkaus on hävettävällä tasolla, pelastuslaitoksien sisällä on johtamisongelmia ja työhyvinvointi on äärimmäisen heikkoa. Pelastajien kanssa tulee tehdä urasuunnitelma pahan päivän va

Yrittäjyyden tukeminen

En voi vielä sanoa olevani yrittäjä, vaikka minulla on toiminimi ja osakeyhtiö. Voin kuitenkin kertoa että haluan olla yrittäjä ja toivottavasti tulevaisuudessa olenkin päätoiminen yrittäjä. Olen yksi niistä, joiden yrityshaaveet hautautuivat hetkeksi koronan vuoksi.  Koska yrittäjyys kiinnostaa minua ja onhan minulla jo teknisesti kaksikin yritystä olen saanut perehtyä yrittäjyyden maailmaan jo hieman. Perehtyessäni olen huomannut myös paljon epäkohtia esimerkiksi yrittäjien työttömyysturvaan ja yrittäjäksi kannustamisen osalta. En kuitenkaan pureudu tässä tekstissä niihin, jätän sen aiheen tulevien eduskuntavaalien alle.  Näin kuntavaalien alla haluan pohtia kuinka kunta voi olla mukana tukemassa yrittäjyyttä ja kuinka se jo nyt yrittäjiä tukee. Yritystä perustaessani Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY oli loistava apu. Rautjärven kunta rahoittaa KEHYä ja tämän vuoksi KEHYn palvelut ovat meille rautjärveläisille ilmaisia. KEHYstä saa neuvoja ja tukea yrityksen perustamisvaiheessa sekä