Siirry pääsisältöön

Huoli nuorten mielenterveysongelmista kasvaa

"Yhä useammalla nuorella havaitaan masennusta ja ahdistuneisuutta. Jopa joka neljännellä nuorella on todettavissa mielenterveyden häiriö. Nuorisopsykiatrian potilasmäärät kasvavat mutta kasvaneeseen hoidon tarpeeseen ei pystytä vastaamaan." (Tays). 


Ei pelkästään sammuteta tulipaloja, vaan myös ehkäistään niiden syttyminen

Nuorten mielenterveysongelmat ovat olleet hälyttävässä kasvussa jo viimeisen kymmenen vuoden aikana eikä kasvuun olla pystytty vastaamaan riittävillä hoitoresursseilla. Mielenterveyspalveluiden jonot ovat monissa paikoin kestämättömän pitkät, eikä hoitoon pääse silloin kun sitä tarvitaan. Pelkästään hoitoresurssien kasvattaminen ei ole pitkäaikainen ratkaisu ongelmaan, vaan on pyrittävä myös ennaltaehkäisemään nuorten mielenterveysongelmia tehokkaasti ja moniammatillisesti. Palokunnissa on mielletty ennaltaehkäisyn tulokset konkreettisesti, ei ole tehokasta sammuttaa vain tulipaloja vaan on tehokasta myös estää niiden syttyminen. Tätä ajatusta tulee vahvistaa vielä enemmän terveyden ja hyvinvoinnin saralla. 


Usein ongelmat lähtevät kehittymään kun arjen perusteet pettävät tai rakoilevat. Nuori tarvitsee elämäänsä turvallisia aikuisia sekä turvallisen arjen niin koulussa kuin kotonakin. On tärkeää, että nuori uskaltaa puhua vaikeistakin asioista ja että nuorta kuunnellaan. Aina se ei kuitenkaan riitä, vaikka vanhemmat kuinka yrittävät tukea nuorta elämän kiemuroissa. Silloin on tarve yhteiskunnan tukiverkostolle ja mielenterveyspalveluille, joiden tulee olla saatavilla kun hätä on suuri. Ei ole häpeä pyytää ja vastaanottaa apua, se on mielestäni suuri välittämisen osoitus nuorelle. Mitä aikaisemmin tilanteeseen puututaan, sitä helpommin todennäköisesti tilanne helpottaa. 


Mielenterveydenongelmat kehittyvät usein nuorena

Jopa 75% mielenterveyden häiriöistä alkaa viimeistään 24 -vuotiaana, siksi etenkin nuorten mielenterveystyöhön tulee panostaa koko yhteiskunnan voimin. Nuorien parissa työskentelevillä tulee olla riittävät tiedot tunnistaa ja tukea mielenterveyden häiriöistä kärsiviä nuoria. Nuorien parissa työskentelevillä tulee myös olla vahvat kontaktit, joiden avulla nuorille saadaan nopeasti matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. 

Koronavuodet koettelevat monia perheitä ja nuoria, etenkin heitä joilla selviytyminen on muutenkin jo veitsen terällä. Kuntien tulee varmistaa että koronan aiheuttaman seuraukset huomioidaan myös pitkällä aikavälillä tehostamalla mielenterveyspalveluita, lastensuojelutyötä ja perheiden sosiaalista tukea. Nyt ei ole säästöjen hetki, ei ainakaan sellaisten säästöjen jotka koskevat nuorten palveluita ja opetustoimea. Päinvastoin kuntien tulee panostaa nuorten mielenterveysongelmien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn aikaisempaa enemmän. Mielenterveystyön tulee olla osa nuorten arkea, on tärkeää että mielenterveystaitoja harjoitellaan kouluissa ja mielenterveydestä puhuminen ei ole tabu. 


Meistä kuka tahansa voi sairastua mielenterveyden häiriöihin nykymaailmassa. Koska Sinä olet kysynyt viimeeksi läheiseltäsi: "Mitä sinulle tänään kuuluu?".


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä jos apu ei tulekaan ajoissa?

Pääsin kirjoittamaan Demarinuorten vierasblogiin pelastajapulasta. Tässä vielä juttu myös tänne miun blogin puolelle, jos et oo jo käynyt Demarinuorten sivuilta lukemassa 😊 Suomea uhkaa pelastajapula, joka voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa apu ei saavu ajoissa paikalle. Pelastustoimessa on tapahtunut viime vuosina radikaaleja muutoksia, muun muassa varallaolojärjestelmän purkaantuessa, jotka ovat kiihdyttäneet alan ongelmia. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä Suomi tarvitsee jopa 2500 uutta pelastajaa, mutta uusia pelastajia valmistuu sisäministeriön mukaan esimerkiksi tänä vuonna arviolta vain noin 129. Mitä sitten pelastajapulalle voidaan tehdä? Ensiarvoisen tärkeää on huolehtia kaikista jo nyt alalla työskentelevistä pelastajista mahdollisimman hyvin. Meillä on paljon alueita, joilla palkkaus on hävettävällä tasolla, pelastuslaitoksien sisällä on johtamisongelmia ja työhyvinvointi on äärimmäisen heikkoa. Pelastajien kanssa tulee tehdä urasuunnitelma pahan päivän va

Yrittäjyyden tukeminen

En voi vielä sanoa olevani yrittäjä, vaikka minulla on toiminimi ja osakeyhtiö. Voin kuitenkin kertoa että haluan olla yrittäjä ja toivottavasti tulevaisuudessa olenkin päätoiminen yrittäjä. Olen yksi niistä, joiden yrityshaaveet hautautuivat hetkeksi koronan vuoksi.  Koska yrittäjyys kiinnostaa minua ja onhan minulla jo teknisesti kaksikin yritystä olen saanut perehtyä yrittäjyyden maailmaan jo hieman. Perehtyessäni olen huomannut myös paljon epäkohtia esimerkiksi yrittäjien työttömyysturvaan ja yrittäjäksi kannustamisen osalta. En kuitenkaan pureudu tässä tekstissä niihin, jätän sen aiheen tulevien eduskuntavaalien alle.  Näin kuntavaalien alla haluan pohtia kuinka kunta voi olla mukana tukemassa yrittäjyyttä ja kuinka se jo nyt yrittäjiä tukee. Yritystä perustaessani Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY oli loistava apu. Rautjärven kunta rahoittaa KEHYä ja tämän vuoksi KEHYn palvelut ovat meille rautjärveläisille ilmaisia. KEHYstä saa neuvoja ja tukea yrityksen perustamisvaiheessa sekä