Siirry pääsisältöön

Maksuton ehkäisy alle 25 -vuotiaille nuorille

Vaalikoneissa yhtenä kysymyksenä oli kannanko että kunta tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25 -vuotiaille. Olen huomannut, että tämä on jakanut paljon kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä ja siksi ajattelinkin kirjoittaa tästä erillisen blogitekstin.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 25 -vuotiaille ei ole mikään täysin uusi asia. Maksuttoman ehkäisyn voi saada esimerkiksi Turussa, Kuopiossa ja Helsingissä. 

Miksi sitten kannatan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista myös Rautjärvellä?


Mielestäni jokaisessa kunnassa ehkäisyn tulisi olla maksuton alle 25 -vuotiaille. Yleensä nuoret ovat taloudellisesti heikommassa asemassa esimerkiksi opiskeluista johtuen ja ehkäisy voi olla yksi ensimmäisistä asioista joista säästetään. Ehkäisystä säästäminen ei ole kuitenkaan kauaskantoinen ratkaisu, sillä raskaudenkeskeytykset ovat sekä henkisesti että fyysisesti raskaita kokemuksia nuorelle, mutta niillä on myös suuri taloudellinen vaikutus yhteiskunnalle. Joidenkin artikkeleiden mukaan ilmainen ehkäisy alle 25 -vuotiaille voisi säästää yli miljoona euroa raskaudenkeskeytyksien kustannuksista, yhden raskaudenkeskeytyksen hinnalla voitaisiin ostaa kuudelle nuorelle ehkäisypillerit. 

Ehkäisy jää valitettavan usein pelkästään naisen vastuulle parisuhteissa ja voi kuormittaa esimerkiksi opiskelijan taloutta. Ehkäisypillerit maksavat halvimmillaan n. 5-10 euroa kuukaudessa, joka voi näin työssäkäyvästä ihmisestä tuntua pieneltä summalta, mutta mitä kun ne maksetaankin siitä 250 euron opintorahasta? Silloin jokaisen euron käyttäminen on punnittava tarkoin. Hormonikierukan kertakustannus on korkeampi, reilu 150 euroa. Tuollaisen summan kokoaminen voi opiskelijabudjetilla olla hankalaa, vaikka hormonikierukan käyttöikä on onneksi useita vuosia. 


Kokemukset tukevat ilmaista ehkäisyä 

Ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on paljon hyviä kokemuksia. Rauman kaupunki tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 20 -vuotiaille. Ehkäisyn tarjoaminen maksaa Rauman kaupungille vuodessa parikymmentätuhatta euroa, mutta laskelmien mukaan kaupunki säästää jopa 100 000 euroa vuodessa raskaudenkeskeytyksien vähentyessä. Yksi raskaudenkeskeytys maksaa Rauman kaupungille yli 2000 euroa. (Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-7811041)

"Raskaudenkeskeytykset alle 20-vuotiaitten osalta ovat vähentyneet hurjasti näiden ilmaisten pillereiden myötä. Vuonna 2011 meillä oli 71 keskeytysta, ja viime vuonna niitä oli 40, Anne Vertainen kertoo." 

Minulla on asiaan myös henkilökohtaista kokemusta. Hormonikierukan kustannuksien säästäminen opiskelijabudjetista tuntui todella toivottomalta, mutta näin sen välttämättömäksi tulevaa varusmiespalvelustakin ajatellen (hormonikierukka usein lopettaa kuukautiset ja tämä oli se pointti intin osalta). Myöhemmin opiskeluiden viedessä Kuopioon tuntui kuin olisi voittanut lotossa kun sai kierukan uusittua ilmaiseksi. Muistan sen tunteen edelleen!

Entä se kaikkein kauhein skenaario, raskaudenkeskeytys. Tästä en onneksi omaa henkilökohtaista kokemusta, mutta voin vain kuvitella kuinka raskas kokemus se on niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ja tämä kokemus voi seurata pitkälle elämään, ehkä jopa lopun elämää ja vaatia keskusteluapua sekä tunteiden läpikäymistä myöhemmin. 

En näe yhtään syytä miksi vastustaisin maksutonta ehkäisyä nuorille. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen voi sitoa myös hyvin seksuaaliterveysneuvontaa, joka on kuitenkin tärkeä osa niin nuoren kuin aikuisenkin elämää. 

Alla vielä kuvakaappaus Helsingin kaupungin verkkosivuilta, jossa tiivistetään kenelle Helsinki tarjoaa maksuttomasti ja mitä. 


(Lähde: https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/muita-terveyspalveluja/ehkaisyneuvonta/maksuton-ehkaisy-alle-25-vuotiaille/) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä jos apu ei tulekaan ajoissa?

Pääsin kirjoittamaan Demarinuorten vierasblogiin pelastajapulasta. Tässä vielä juttu myös tänne miun blogin puolelle, jos et oo jo käynyt Demarinuorten sivuilta lukemassa 😊 Suomea uhkaa pelastajapula, joka voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa apu ei saavu ajoissa paikalle. Pelastustoimessa on tapahtunut viime vuosina radikaaleja muutoksia, muun muassa varallaolojärjestelmän purkaantuessa, jotka ovat kiihdyttäneet alan ongelmia. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä Suomi tarvitsee jopa 2500 uutta pelastajaa, mutta uusia pelastajia valmistuu sisäministeriön mukaan esimerkiksi tänä vuonna arviolta vain noin 129. Mitä sitten pelastajapulalle voidaan tehdä? Ensiarvoisen tärkeää on huolehtia kaikista jo nyt alalla työskentelevistä pelastajista mahdollisimman hyvin. Meillä on paljon alueita, joilla palkkaus on hävettävällä tasolla, pelastuslaitoksien sisällä on johtamisongelmia ja työhyvinvointi on äärimmäisen heikkoa. Pelastajien kanssa tulee tehdä urasuunnitelma pahan päivän va

Yrittäjyyden tukeminen

En voi vielä sanoa olevani yrittäjä, vaikka minulla on toiminimi ja osakeyhtiö. Voin kuitenkin kertoa että haluan olla yrittäjä ja toivottavasti tulevaisuudessa olenkin päätoiminen yrittäjä. Olen yksi niistä, joiden yrityshaaveet hautautuivat hetkeksi koronan vuoksi.  Koska yrittäjyys kiinnostaa minua ja onhan minulla jo teknisesti kaksikin yritystä olen saanut perehtyä yrittäjyyden maailmaan jo hieman. Perehtyessäni olen huomannut myös paljon epäkohtia esimerkiksi yrittäjien työttömyysturvaan ja yrittäjäksi kannustamisen osalta. En kuitenkaan pureudu tässä tekstissä niihin, jätän sen aiheen tulevien eduskuntavaalien alle.  Näin kuntavaalien alla haluan pohtia kuinka kunta voi olla mukana tukemassa yrittäjyyttä ja kuinka se jo nyt yrittäjiä tukee. Yritystä perustaessani Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY oli loistava apu. Rautjärven kunta rahoittaa KEHYä ja tämän vuoksi KEHYn palvelut ovat meille rautjärveläisille ilmaisia. KEHYstä saa neuvoja ja tukea yrityksen perustamisvaiheessa sekä