Siirry pääsisältöön

Kohti aluevaaleja ja tulevia hyvinvointialueita

Vielä muutama kuukausi sitten olin varma, etten ole lähdössä mukaan näihin vaaleihin. Kiinnostusta kyllä vaaleja ja tulevaa aluevaltuustoa kohtaan riitti, mutta kuvittelin että en voisi asettua ehdolle koska työskentelen melko paljon Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä. Uskomukseni osoittautui kuitenkin vääräksi ja selvisi, että en ole esteellinen vaaleissa. Kiinnostus alkoi heti herätä, sillä nyt valitaan päättäjät jotka päättävät minulle hyvin merkityksillisistä asioista: sosiaali- ja terveystoimesta sekä pelastustoimesta. 

Aluvaaleissa valittavat päättäjät päättävät tulevaisuudessa muun muassa ensihoitoon liittyviä asioita. Kuva: SDP


Olen kouluttautunut ja työskennellyt sekä hoitoalalla että pelastustoimessa, joten työntekijän näkökulmasta hyvinvointialueen tuleva pelikenttä on minulle hyvin tuttu. Koen vahvuudeksi päätöksenteossa myös ymmärryksen käytännön työstä, se mikä on oikeasti mahdollista toteuttaa ja millaisia vaikutuksia päätöksillä voi olla ruohonjuuritasolla. Pelastustoimessa olen työskennellyt riskienhallinnassa, ollut mukana operatiivisessa pelastustoiminnassa ja sopimuspalokuntatoiminnassa. Terveydenhuollon puolella olen pääasiallisesti työskennellyt ensihoidossa ja päivystyksessä, mutta opintojeni ja työni kautta päässyt näkemään myös esimerkiksi vuodeosastojen ja kotihoidon arkea. 


Olen nähnyt läheltä sen, mitä käytännössä tapahtuu kun puhutaan resurssipulasta. Mitä käytännössä ihmiset puhuvat ja ajattelevat kun työtyytyväisyys ei ole kohdillaan eikä työssä voida enää hyvin. Olen nähnyt myös sen, mihin tilanteet voivat pahimmillaan johtaa. Työtyytyväisyys, työhyvinvointi ja resurssit kulkevat mielestäni käsikkäin. Ei sitä kutsuta enää tehokkuudeksi - niinkuin minullekin on todettu, jos yksi ihminen tekee kolmen ihmisen työt. Sitä kutsutaan ylikuormitukseksi. 


Lähden kohti aluvaaleja näillä teemoilla:

1. Turvallinen arki jokaiselle

2. Kuka meidät pelastaa jatkossa?

3. Miksi mieli saa särkyä, mutta jalka ei murtua?

4. Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö

5. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi

6. Järjestöjen vahva rooli


Avaan tulevissa kirjoituksissani tarkemmin teemojeni sisältöä ja ajatuksiani niistä. 

Joten nyt jälleen (toista kertaa tänä vuonna), kohti vaaleja! 😀




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä jos apu ei tulekaan ajoissa?

Pääsin kirjoittamaan Demarinuorten vierasblogiin pelastajapulasta. Tässä vielä juttu myös tänne miun blogin puolelle, jos et oo jo käynyt Demarinuorten sivuilta lukemassa 😊 Suomea uhkaa pelastajapula, joka voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa apu ei saavu ajoissa paikalle. Pelastustoimessa on tapahtunut viime vuosina radikaaleja muutoksia, muun muassa varallaolojärjestelmän purkaantuessa, jotka ovat kiihdyttäneet alan ongelmia. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä Suomi tarvitsee jopa 2500 uutta pelastajaa, mutta uusia pelastajia valmistuu sisäministeriön mukaan esimerkiksi tänä vuonna arviolta vain noin 129. Mitä sitten pelastajapulalle voidaan tehdä? Ensiarvoisen tärkeää on huolehtia kaikista jo nyt alalla työskentelevistä pelastajista mahdollisimman hyvin. Meillä on paljon alueita, joilla palkkaus on hävettävällä tasolla, pelastuslaitoksien sisällä on johtamisongelmia ja työhyvinvointi on äärimmäisen heikkoa. Pelastajien kanssa tulee tehdä urasuunnitelma pahan päivän va

Yrittäjyyden tukeminen

En voi vielä sanoa olevani yrittäjä, vaikka minulla on toiminimi ja osakeyhtiö. Voin kuitenkin kertoa että haluan olla yrittäjä ja toivottavasti tulevaisuudessa olenkin päätoiminen yrittäjä. Olen yksi niistä, joiden yrityshaaveet hautautuivat hetkeksi koronan vuoksi.  Koska yrittäjyys kiinnostaa minua ja onhan minulla jo teknisesti kaksikin yritystä olen saanut perehtyä yrittäjyyden maailmaan jo hieman. Perehtyessäni olen huomannut myös paljon epäkohtia esimerkiksi yrittäjien työttömyysturvaan ja yrittäjäksi kannustamisen osalta. En kuitenkaan pureudu tässä tekstissä niihin, jätän sen aiheen tulevien eduskuntavaalien alle.  Näin kuntavaalien alla haluan pohtia kuinka kunta voi olla mukana tukemassa yrittäjyyttä ja kuinka se jo nyt yrittäjiä tukee. Yritystä perustaessani Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY oli loistava apu. Rautjärven kunta rahoittaa KEHYä ja tämän vuoksi KEHYn palvelut ovat meille rautjärveläisille ilmaisia. KEHYstä saa neuvoja ja tukea yrityksen perustamisvaiheessa sekä